KOA voor planten

Gepubliceerd door “GoedemorgenSierteelt” in week nr. 45 2020

Het is maandag 2 november en vandaag wordt de stap gemaakt naar verplicht inkopen via een KOA aansluiting. Inkopen via de knop op de tribunebank is voorbij. Het eelt op mijn duim zal gaan verdwijnen sinds zo’n 30 jaar. Dit proces klinkt redelijk eenvoudig maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan. Wanneer je dagelijkse gewoontes worden omgegooid vergt dat wat aanpassingsvermogen.

Daarnaast hebben we nog steeds te maken met Corona. Hier wil ik niet teveel over schrijven want dat doet de media al veel te veel en de meningen zijn behoorlijk verdeeld waarbij de feiten vaak vergeten worden. Deze epidemie is een aanjager voor grote veranderingen. Ook dit vraagt veel aanpassingsvermogen van de mensen. Tot heden gebeurd dat nog op een rustige manier. Erg veel revolutie en opstand is er nog niet.

Zelf heb ik meegeschreven aan het boek “changing the game”. In dit boek kunnen je lezen in welke fase van verandering acht verschillende sectoren zich bevinden en welke problemen zich voordoen in het verander traject. We hebben met z’n alle de SDG’s opgesteld en dit zorgt ervoor dat alles aan het veranderen is. Zelf heb ik meegewerkt aan het stuk voor de “agri-food” sector. In de agri-food sector, waar ook bloemen en planten onder vallen zijn vele veranderingen gaande. We kennen de boeren in Den Haag maar ook de huidige epidemie komt voort uit eten, zegt men.

Op woensdag 4 november zou er de hortifair zijn. Een jaarlijkse beurs die een impuls geeft voor de handel en de kerst aankopen besproken en geregeld worden. Dit jaar is er geen beurs. Wel zakken de prijzen van bloemen en planten en vanuit Den Haag is het regiem nog wat strenger geworden. Ook in andere landen is het regiem strenger waardoor er grote orders worden geannuleerd. Wie gaat dit regelen? De retailer? De handelaar? FloraHolland? Den Haag?  Waarschijnlijk de kweker. Een directeur van de veiling gaat niet melden dat een order afgenomen moet worden. Onze minister hoor je niet zeggen dat we gezonder moeten leven want dan heb je minder last van virussen.  En zo moddert men verder en ontstaat er vanzelf ruimte voor nieuwe modellen en zijn er nieuwe kansen. Wanneer wij mensen niet in staat zijn om zelf te veranderen, wordt dit voor ons gedaan.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>