Inclusiviteit

Gepubliceerd door “GoedemorgenSierteelt” in week nr. 2, 2020

We hebben de feestdagen weer gehad. Zo af en toe heb je dan tijd om wat TV te kijken en te luisteren naar vele meningen. We leven in een tijd dat er grote veranderingen gaande zijn. We hebben te maken met mensen die veel agressiviteit de wereld in brengen. Je moet oppassen wat je zegt want voordat je het weet zijn mensen beledigd. Je moet vandaag de dag “WOKE” zijn. Een soort van wakker en bewust om te weten wat je wel en niet kunt zeggen. Maar het gaat verder, afgelopen week zocht ik het heren toilette in een restaurant echter was er slechts een ingang met een bordje wat ik maar deels begreep. Het was geen echt mannetje en niet echt een vrouwtje. Het was een gender-neutraal bordje voor het toilette. Iets wat mij als nieuw voorkwam. 

Diverse mensen hoor je zeggen dat we naar een maatschappij moeten waarin  inclusiviteiteen belangrijk onderdeel is. Het idee is dat er een samenleving, bedrijf of team ontstaat wat sterker wordt door de aanwezigheid van vele verschillende perspectieven. Vrouwen, mannen, blanken, zwarten, grote, klein, nationaal of internationaal. Je kunt dit zo breed en uitgebreid maken als je wilt. Wel denk ik dat er altijd een gemene deler moet zijn en dat is een gezamenlijk doel. Het doel is de missie en visie van de onderneming. Dit is meestal op de site van een onderneming te lezen maar daarna wordt het wat lastiger. De missie en visie in de hoofden van de medewerkers krijgen is een stap verder. En nog lastiger is wanneer het team, met alle diversiteiten, ook nog eens commentaar, kritiek of lastige vragen heeft. En erg lastig is het wanneer je zelf niet zo goed weet waar het nu eigenlijk om gaat. Dan doe je er verstandig aan om het maar een beetje weg te lachen als je de verantwoording uit de weg wilt gaan. In dit land hebben we te maken met een leider die aangeeft dat je voor een visie naar de opticien moet. We hebben een leider bij de Coöperatie die een bloem niet bij naam kan benoemen. Persoonlijk vind ik dit heel apart. Bij het behalen van mijn rijbewijs werd ik getest op zowel praktijk als theorie. Zonder een van beide krijg je geen toestemming om de weg op te gaan. Waarom mag je wel een land besturen als je geen richting weet, waarom mag je wel een coöperatie besturen als je de praktijk niet kent.  Maar we lachen het wel weg bij gebrek aan beter. Ondanks de beschreven voorbeelden draait de wereld door. In België is er al 8 maanden geen leiding en het land draait gewoon door. Dus waarom zouden we ons eigenlijk druk maken om leiderschap?!  Marc van Bommel toonde afgelopen jaar wel leiderschap door het regelmatig voor zijn voetballers op te nemen na matige prestaties. Echt was dit niet voldoende en werd hij afgezet door mensen die naast de lijn lopen. Het is PSV onwaardig om zoveel te verliezen. Maar uiteindelijk denk ik dat we allemaal hetzelfde na streven en dat is groei. Dit is de gemene deler voor ons allemaal. Met dat verschil dat de tijd van meer en meer  voorbij is. Natuurlijk moet er gelachen worden en moeten we plezier hebben met elkaar maar dit kan prima samen gaan met groei en persoonlijke ontwikkeling. Investeer in jezelf en maak de juiste keuzes. Ga voor kwaliteit en niet in kwantiteit. Dit geeft een positieve energie voor je zelf en jou onderneming. Sta open voor de mensen om je heen en heb respect voor elkaar.

Ik wens u alle een gezond en succesvol 2020.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>